yoga/schrijfvakantie

Wat is de snelheid van de ziel?

Blog door Marciel Witteman
stacks_image_62
Wij leven in tijden van versnelling. Daar doe je niet veel aan, want ongemerkt ga je mee met je eigen tijdsgeest. Ik vond dat altijd ook best, want ik ben toch een vrouw van deze tijd. Dus, lekker zo veel mogelijk doen: hard werken, veel vrienden en vriendinnen, kinderen ‘erbij’. Klinkt bekend?

Gevolg: een hoofd dat doorlopend op volle toeren draaide. Dat ging heel terloops, maar ergens begon het te trekken. En op een gegeven moment merkte ik dat de ziel zoek was, tenminste, die had blijkbaar afgehaakt.

Niemand kan zonder z’n ziel, en als die verdwenen is, merk je dat helemaal snel als je beroepsmatig schrijver en creatief mens bent. Ik ging yoga en meditatie doen om te leren hoe ik die dierentuin in m’n hoofd tot rust kreeg. Dat lukte, en best snel!

En het gevolg van die yoga en mindfulness was het inhouden van dat levenstempo. Hé… minder is meer? En opeens was daar m’n ziel weer terug, zonder rancune. Ze (ik denk dat mijn ziel een vrouw is) vond het weer gezellig bij me. Ik was verkocht; ik schreef een boek over yoga, deed de yogaopleiding bij Gert van Leeuwen, en ging óók nog lesgeven.

Die ziel, mijn creatieve maatje die me blijkbaar gelukkig houdt, bleef me bezig houden. Waarom bleef die achter? Wat is de juiste snelheid voor de ziel? Een onwetenschappelijk mini-onderzoekje leverde het volgende op:

Kees van Kooten schreef ergens dat fietsen reizen is met de snelheid van de ziel.

Harry Mulisch laat zijn held Norman Corinth in het Stenen Bruidsbed bedenken dat hij met het vliegtuig met bovenmenselijke snelheid is aangekomen – lichamelijk is hij al wel gearriveerd, maar geestelijk nog niet: de ziel gaat immers te paard.

Ook Maarten Biesheuvel kiest voor een paard, hij schrijft: ‘Zoiets lijkt me schadelijk voor de gezondheid. De ziel van een mens reist met de snelheid van een paard’.
soul_travel_1b_265

Veel schrijvers hebben er een mening over, ze denken er blijkbaar graag over na. En dat komt, omdat het schrijfproces zelf ervoor zorgt dat je in de modus van je creatieve ziel komt. Ik ervaar dat altijd weer tijdens mijn eigen schrijfwerk.

Ik denk dus niet dat het de snelheid van een fiets, paard of een kameel of trekschuit is, ik denk wel dat schrijvers het weten: De ziel van de mens gaat zo snel als… het denken met de geest van de schrijver!


MCW dec 2013